Miks mind ärritab jutt meelerahufondist?

Pikalt oli minu jaoks meelerahufondi teema eriti ärritav, sest see, kuidas sellest tavaliselt räägitakse saab minu kogemusel tihti takistuseks investeerimisega alustamisel. Ja kui inimesel on tekkinud investeerimise vastu huvi, aga ta ei saa kohe tegutsema hakata, siis võib tal see huvi väga kiirelt üle minna.

miks mind ärritab jutt meelerahufondist
miks mind meelerahufond närvi ajab? foto: Laura Toomesoo

Teda ei kõneta jutud sellest, et kõigepealt vaata kulud üle, mis tundub talle igav ja tüütu tšekkide tagaajamine (tegelikult ei pea olema). Seejärel kogu meelerahufond TÄIS ja alles siis võid raha kasvama panna.

Vähemalt minusugusel inimesel. Aga ma ei ole üldse erand, olen seda rahatarkuse jagajana palju näinud. Meie eesmärk ei peaks olema takistusi teele ette veeretada, vaid aidata takistusi vähendada.

Ja selle kõige juures on meelerahu väga väga oluline teema.

Meelerahufond, kui takistus

Mida ma pean silmas selle all, et meelerahufond võib saada takistuseks?

Ära jää kinni nn reeglitesse, kuidas justkui oleks õige teha
Tihti jäädakse kinni kuuldud soovitusse justkui enne ei tohiks tegutseda

Juttu sellest justkui meelerahufondi peab kõigepealt TÄIS koguma ja alles siis võib tegutsema hakata. See “täis” tähendab tihti väga suurt summat, sest kõige levinumad soovitused on 6-12 kuu summa ning seejuures jäetakse täpsustamata, et see “kuu summa” ei tähenda sinu igakuist sissetulekut. Arvestada tasub, mis summaga sa tuleksid toime, kui juhtub midagi ootamatut.

Loomulikult me ei tea, kui palju meil läheb ootamatuste korral raha vaja. Seepärast rõhutan mina, et kõige olulisem on, et sina saad rahulikult magada. Igaühel on see summa väga erinev.

Toon näite. Mina ja abikaasa saime pikalt igakuiselt normaalselt elatud 1000 euroga (nüüdseks on hinnad nii palju tõusnud, et see summa on tõusnud) ehk et 1000 euroga oleksime me ilmselt saanud vajadusel veidi kauem, kui kuu aega elada. Kuid mitte palju kauem, sest olime oma kulud koomale tõmmanud, et maja ehituseks raha koguda.

Kui ma oleks investeerimise ideest vaimustudes arvanud, et pean kõigepealt koguma meelerahufondi 6-12 kuu summas, siis võttes keskmise ehk 9 kuud, oleksin ma pidanud koguma 9000 eurot. Mul tulevad hirmujudinad juba seda kirjutades peale, sest see on suur summa raha. Ma ei taha panna seda kuskile “seisma”. Sellised summad me kogume majafondi.

Mina alustasin investeerimisega 2017.a aprillis, olles napid paar kuud sellest huvitunud. Olen kohe tegutseja tüüpi ja ei suuda jääda pikalt ettevalmistusfaasi. Otsustasin alustada investeerimist 25 euroga kuus. Kuna mul ei jäänud mitte kunagi raha üle – mis on üks väga levinud vabandus, miks raha ei saa koguda ega investeerida – ja mul polnud aimugi, kuhu mu raha kulub, siis mõtlesin, et 25 eurot on selline summa, mille “kadumist” ma ei märkagi. Nagunii on ju palgapäevaks raha otsas.

Suuremat summat ma ei oleks julgenud näpistada ja ei julgenud mitu kuud seda summat suurendada. Äkki oleks nälga jäänud või autoliising maksmata.

Meelerahufond väikeste summadega kogudes

Kui ma muidu ütlen, et alusta väikeste summadega, siis meelerahufondi puhul oleks see demotiveeriv, sest eesmärk oleks liiga suur. Mul ei jääks mitte midagi muud üle, kui nõustuda nendega, kes ütlevad, et väikesed summad on mõttetud ja ei alustagi.

Teeme väikese arvutuse. Et koguda 9000 eurot meelerahufondi, kui ma panen 25 eurot kuus, kuluks mul 360 kuud ehk 30 aastat. Kui motiveeriv see tundub?

Motivatsiooni hoidmine on väga oluline

Muidugi, nagu ma investeerimise puhul räägin, siis seda summat saab alati tõsta. Ma ise tõstsingi mõne kuu pärast (neljandal kuul) summa 25 eurolt 50-le. Nägin, et selle esimese 25 euroga ei juhtunud midagi ja ma nälga ka ei jäänud. Varsti hakkasin ka oma kulusid üle vaatama, mis andis kindlustunde, et ma tean, mis summaga me hakkama saame. Sealt see 1000 eurot tuligi.

Teeme sama arvutuse 50 euroga: 180 kuud ehk 15 aastat. Aga 100 eurot? Jõudsin poole aastaga 100 euroni investeerimisel. 90 kuud ehk 7,5 aastat. Endiselt tundub väga pikk aeg.

Aga, kui ma panen selle summa kasvama?

Meelerahufondiga riskida ei saa, sest selle mõte on see, et sul on see raha olemas, kui midagi ootamatut juhtub. Näiteks olen 6 kuud kogunud ja mul on meelerahufondis 225 eurot. Mul läheb külmkapp katki. Selleks mul on meelerahufond ette nähtud ehk et mul on vaja kohe see raha kätte saada. 

See on nii väike summa, et see on mul ilmselt lihtsalt eraldi pangakontol, millel pole pangakaarti ja silma eest ära. Hoiusele panna ei tunduks mõistlik, sest tähtajalisel hoiusel ei saa igakuiselt juurde lisada ning kose meetodi jaoks on summa liiga väike (12 aastast hoiust).

Saan panna aeg-ajalt hoiusele, kui mingi summa on kokku kogunenud. Näiteks aastaga olen kogunud 750 eurot (3×25+3×50+3×75+3×100) ja panen selle aastasele hoiusele. Kui häda käes, siis saan raha ennetähtaegselt kätte, kuigi kaotan teenitud intressi. Samas olen proovinud teenida, kunagi ei tea ju, millal ootamatus saabub.

Kaotatud aeg investeerimisel

On möödunud aasta hetkest, mil ma taipasin, et oma rahaasjadega peaks tegelema ning tahtsin investeerima hakata. Ma olen investeerinud täpselt 0 eurot, sest enne tuleb ju meelerahufond täis panna.

Positiivse poole pealt on mul kogunenud 750 eurot, mis on oluliselt rohkem, kui mul aasta tagasi kogutud oli (0 eurot). See on väga hästi.

Aga oled kuulnud ütlust, et aeg on investori parim sõber?

Ajas tagasi minna ei saa seepärast alusta kohe
Miks on aeg investori parim sõber?

Kui ma oleksin selle raha pannud kasvama? 

Hoius on ka raha kasvatamine, aga investeerimine on pikaajaline tegevus vs meelerahufond, kust ma pean iga hetk raha kätte saama ja mis on mõeldud ootamatuste puhul kulutamiseks. Seega on lähenemine sellele, kuhu raha investeerida vs kuhu panna meelerahufond, väga erinevad.

Investeerimise puhul peab olema valmis selleks, et kui ma tootlus ja risk on omavahel seotud. Kui ma tahan rohkem teenida, kui hoiuselt, siis pean olema valmis selleks, et turud käivad üles-alla. Kui ma oleksin selle 750 eurot hoopis investeerinud, siis see võis kasvada, aga võib ka olla hoopis miinuses aasta pärast.

Miks ma siis taga nutan seda aastat, mil ma ei investeerinud, vaid kogusin raha meelerahufondi? 

Sellepärast, et isegi, kui turud langesid ja minu aastane investeering on miinuses, siis ma sain oma investeeringud odavamalt. Senine ajalugu on näidanud (ja see pole loomulikult tulevikus garanteeritud), et pikaajaliselt turud tõusevad ehk investeering kasvab. Selle aja sees on tõusud ja langused, mis on mõistlik kaasa teha.

Kas meelerahufond on siis mõttetu?

Mis sinna meelerahufondi ikka raha koguda?

Muidugi mitte!

Ootamatuse puhul on mul väga hea meel, et mul on meelerahufond. Ükskõik, kas mul on seal 225 või 750 eurot. Ükskõik, kui ma jään ilma hoiuse intressist.

Miks ma siis ütlen, et see on kaotatud aeg investeerimisel?

Sest kahte asja saab teha paralleelselt. Alusta mõlemaga!

Veel parem, kui sul on olemas läbimõeldud plaan ootamatuste korraks.

Meelerahu laiemalt

Mina olin enne investeerimise avastamist elanud alati palgast palgani. Ükskõik, mis palk, raha ei jäänud ikka üle. Imelikul kombel see minu meelerahu ei mõjutanud. 

Sest mul olid ümber inimesed, kellelt ma sain vajadusel abi paluda. Tavaliselt ei läinud seda vaja ning mul olid ka mõned järelmaksud ja väikelaenud. Kuid see teadmine, et kui mul on tõesti hädasti raha vaja, siis minu ümber on inimesed, kes mind aitavad, andis meelerahu.

Sul peab olema plaan ootamatuste jaoks
Meelerahu on laiem, kui meelerahufond

Lisaks teadmine, et mul olid haridus, oskused ja teadmised, et kui ma peaks töö kaotama (see võimalus ei tulnud mul noore ja rumalana pähegi) või tahan töökohta muuta, siis see pole probleem. 

See on põhjus, miks ma räägin meelerahust laiemalt. See ei ole ainult meelerahufond. Ükskõik, kui palju ma raha meelerahufondi kuhjan – ja 9000 eurot meelerahufondis ei laseks minul magada – ei pruugi sellest piisata.

Kui see otsa saab, mis siis saab? Tasub läbi mõelda, mis on järgmine samm. Olen juba vihjanud, et inimesed, kes saavad aidata on üks variant. Oma oskuste ja teadmiste uuendamine ja arendamine, on teine. See investeeritud 750 eurot võib olla kolmas, sest kui tõesti häda käes, siis on hea meel, et oli kuskilt võtta.

Plaanis võiks olla ka vastus küsimusele, millal võin meelerahufondist raha võtta? Osadel on probleemiks, et kipuvad pidevalt sealt raha näpsama, et palgapäeval jälle tagasi panna. Sellisel juhul ma soovitan üle vaadata kulud. Kas oligi midagi erakorralist sel kuul või lihtsalt jätan elamiseks liiga vähe raha. Nagu meil enam ei piisa 1000 eurost kuus.

Teistel on probleem, et nad ei raatsi meelerahufondist raha välja võtta. Näiteks, kui alles kogun, et siis pean selle osa ka uuesti koguma. Või et olen nii palju vaeva näinud kogumisega ja sellepärast ei raatsi välja võtta. Olen kuulnud, et võetakse lausa pigem kõrge intressiga laenu, et ei peaks meelerahufondist raha välja võtma. Ära unusta, et meelerahufond ongi ootamatusteks!

Kui olukord normaliseerub, siis saad uuesti meelerahufondi koguda. Kui sul juba kogemus olemas ning oled oluliselt rahatargemaks saanud, siis usu mind, et sel korral on see lihtsam.

Meelerahu on väga oluline

Meelerahu on väga oluline teema, kuid see on oluliselt laiem, kui meelerahufond. See on sinu läbimõeldud plaan ootamatusteks.

KÕIHE OLULISEM: sina pead rahulikult magada saama!

Piisava teadmised, innustav grupp ja minu tugi
Meelerahu on hindamatu

See on nii oluline teema, et kursusel “Rahatarkuse nurgakivid” räägin sellest 45 minutit. Sul on võimalus seda videod Mikroinvestori Youtube`i kanalil vaadata ning kui sul tekib küsimusi, siis võid mulle julgelt kirjutada.

Kui soovid rahatargemaks saada ning rohkem minu mõtteid, teadmisi ja kogemusi kuulda, siis oled oodatud kursusele “Rahatarkuse nurgakivid”.

Kursusel on lisaks videodele, mida saad mugavalt endale sobivas tempos ja ajal kuulata, Zoomi live`id külalistega ning kaks Q&A-d minuga, kus saad mult küsimusi ja arvamust erinevate teemade kohta küsida.

NB! Hiljuti käisin rääkimas noortele, kuidas rahatargalt iseseisvasse ellu astuda ja lisandus veel üks oluline aspekt meelerahu teemasse. Seepärast teen kursusele uue täiendatud video teemal meelerahust laiemalt.

Oled oodatud kursusele!

Kui kaugele võib jõuda aastaga?

Aeg on investori parim sõber.

Investeerimine ei ole sprint, vaid maraton.

Kindlasti oled neid ütlusi kuulnud. Need on väga õiged ütlused ning näitavad, et investeerimine on pigem rahulik tegevus, mis toimub taustal. Investeerimise võib muuta väga lihtsaks ja automaatseks.

Kuid siiski ei tasu aastat alahinnata.

Mõtle, kus sa olid aasta tagasi?

Mulle meenub esimesena loomulikult kursus “Rahatarkuse nurgakivid”, sest aasta tagasi valmistasin kursust alles ette. Ausalt öeldes tegelesin alles konseptsiooni paika panemise, külaliste kutsumise ja kursuse müügiga. Valmis ei olnud mitte ühtegi videot.

Aasta on möödas ja peagi alustab juba kursuse 4.lend. Sel korral on mul juba olemas 72 videot kokku 33,5h. Pean need vaid üle vaatama-kuulama ning lisama uusi mõtteid, mis on tekkinud. Teen kursust kogu aeg veel paremaks ning kuna kursusele jääb ligipääs terveks aastaks, saab iga osaleja neist uuendustest osa.

Rahatarkuse nurgakivid parimad teadmised
Kõik olulised teadmised rahatarkusest

Kursus on vastu võetud veel paremini, kui ma julgesin loota. See päriselt muudab elusid. Mis kõlab väga ameerikalikult ja suurejooneliselt, aga on tõsi.

Sest aastaga jõuab nii palju.

Me elame oma majas!

Aasta aega tagasi oli see vaid unistus.

Meie peamine eesmärk oli saada soe majja. Selleks müüsime viimased eriaisiku aktsiad ja võtsime ämmalt natuke laenu.

See, et aasta lõpuks on meil vannituba, tundus siis veel kauge unistusena.

unistused täituvad kui tegutsed järjepidevalt
Vannituba tundus kauge unistusena

Nüüdseks oleme juba 8 kuud majas elanud ja köögi ettemaks on makstud. 

Ühtegi imet ei ole juhtunud ega lotovõitu saanud. Kõik on toimunud samm-sammu haaval. Majaehitusest on nii palju õppida ka investeerimisel, aga üldse elus. Sellepärast ma ei väsi kordamast, et ei tasu alahinnata pisikesi samme ja summasid.

Meie laenuta maja ehitus (ok ämmalt võtsime väikese laenu, täpsustan siis, et kodulaenuta) ei ole mingi ime, vaid seda saab korrata igaüks. Jah, see ei ole lihtne. See võtab aega ja nõuab palju järjekindlust. Teadmine, mis on sinu miks, aitab sind läbi ka rasketest hetkedest ning tegutsed ka siis, kui eesmärk tundub liiga suur, et olla tõsi.

imeline vaade rohelisest magamistoast
kinnisvara puhul on olulisim asukoht

Aga investeerimine?

Investeerimine on hetkel tagaplaanil, sest majaehitust investeeringuks pidada ei saa. Kodu ei ole investeering. Samas on see rahatarkusega seotud sellest aspektist, et tänu kodulaenuta ehitamisele on meie igakuised püsikulud madalad. Meie kommunaalkulud on seni olnud umbes samad, mis korteris.

Samas on meie investeeringud meid maja ehitamisel väga aidanud.

Ka mina ei julgenud loota, et väikeste summadega 7 aastat tagasi alustades jõuan viie aastaga 40000+ portfellini (ma täpset summat ei teagi, sest müüsin portfelli jupphaaval). Mis on väikesed summad? Alustasin 25 euroga kuus ning mitte kunagi ei investeerinud korraga rohkem, kui 200 eurot.

Ei saa loota lotovõidule, tegutse järjepidevalt ja saavutad ise oma eesmärgid
maja ehitus on sarnane investeerimisele

Kui me maja laenuta ei ehitaks, võiksime olla saavutanud finantsvabaduse esimese taseme (piisavalt suure portfelli, et katta elamiskulud). Kasutan sõna “võiksime”, sest ma pole kindel, et finantsvabadus oleks piisavalt tugev miks, mis oleks meid samamoodi tegutsema pannud. See tundub palju abstraktsem, kui maja. Ega asjata pole kinnisvara eestlaste lemmikvaraklass, seda saab katsuda!

Kus sa sooviksid olla aasta pärast?

Kõigepealt tasuks mõelda, kus sa sooviksid aasta pärast olla. Mis võiks olla muutunud?

Ka mind üllatab iga kord, kui ma mõtlen, kui OLULINE samm on teha endale III sammas. Üks meie sõber tegi hiljuti lõpuks III samba ja pani sinna alustuseks 5 eurot. Seni oli ta samba tegemist kogu aeg edasi lükanud, sest ta ütles, et tal pole selle jaoks praegu raha. Ta arvas, et sinna peab ikka ühe korraliku summa sisse panema.

Lõpuks jäi ta uskuma minu juttu, et kõige olulisem on III sammas ära teha ja kanda sinna ükskõik, mis summa. Järgmine samm võiks olla püsimaksekorraldus. Kasvõi 5 eurole. Talle saan ma aeg-ajalt meelde tuletada, et kas sa oled III sambasse raha juurde kandnud, aga mõistlik on siiski teha püsimaksekorraldus. Siis sa ei pea sellele enam mõtlema ega aega kulutama.

Miks see on nii oluline samm?

pension kaugel
Pensioniaeg tundub nii kaugel olevat
https://pngtree.com/

 

Sest, kui sul on raha kasutusele võtmiseni (kasutan seda terminit, sest pensioni saabudes ei pea raha kasutama hakkama ega kohe kindlasti mitte võtma terve summa välja) aega, siis on rahal aega kasvada. Ka pisikesel summal. 

Sul on võimalus samal ajal seda summat vähehaaval tõsta. Riik premeerib sinu tublidust igal aastal veebruaris-märtsis tulumaksutagastusega. Praeguse seisuga, kui oled aasta jooksul 100 eurot sisse pannud, saad tuludeklariga tagasi 20 eurot. Paned selle summa ka III sambasse ja saad ka sellelt järgmisel aastal tulumaksu tagasi. Nii liitintressi maagia toimibki.

See on kõigest üks pisike samm sinu tuleviku heaks.

Piisava teadmised, innustav grupp ja minu tugi
Meelerahu on hindamatu

Teeks ühe veidi suurema sammu?

Tule osale kursusel “Rahatarkuse nurgakivid”. 16.septembril alustab selle aasta viimane grupp. Väike mentorgrupp toetab ja innustab.

Kursusel seame eesmärke ja paneme paika tegevuskava, kuidas me eesmärkideni jõuame. Igal nädalal annan sulle tagasisidet ja juhin mh tähelepanu, kas su tegevusplaan aitab sind eesmärkide suunas või peaksid veel midagi lisaks tegema, et nendeni jõuda. Mõtlen sinuga aktiivselt kaasa, et leida just sulle sobivad lahendused.

Kursuse käigus valmib sinu isiklik strateegia, mis aitab sind pikal investeerimisteekonnal. See on elav dokument, mida tasub aeg-ajalt üle vaadata, kuid sa saad selle nurgakivid paika. Annan sulle teadmised, millest lähtudes seda vajadusel muuta ja kohendada.

Sa ei pea enam kunagi tundma, et sa ei tea piisavalt. Sa ei tea kindlasti kõike ja rahatarkuse teekond tähendab ka pidevalt uusi teadmisi. Kuid kui sa oled saanud kursuselt tugeva stardipaugu, siis edaspidi on rahatarkus loomulik osa sinu elust.

Usu mind aasta pärast oled sa endale väga tänulik.

Seda tõestavad kursusel osalenud 50+ inimest.

Vaata kursuse kohta lähemalt siit.

ära alahinda järjepidevust
oluline on vaadata aeg-ajalt tagasi, et märgata, kui kaugele oled jõudnud